Puur Jet’s Puur Cranio Sacraal

Wat is Cranio Sacraal?

Eerlijk is eerlijk, voor veel mensen is ‘Cranio’ onbekend.Toch heeft deze therapie de afgelopen decennia flink aan populariteit gewonnen. Waarom? Ik probeer het hier te verduidelijken.
Cranio Sacraal staat voor hetgeen zich tussen kop ( cranium) en staart, of heiligbeen ( sacrum ) bevindt.Tussen het hoofd en het heiligbeen zit de wervelkolom waar binnen zich de centrale zenuwbanen bevinden.Deze bundel is omgeven door vocht en vliezen. Sommigen kennen dat vocht ook wel als lumbaal vocht of liquor. Het belangrijkste, en buitenste vlies heet de dura mater. Dit vlies bestaat uit bindweefsel of fascia. Alles in ons lichaam is ermee omgeven, elke ader, elke zenuwbaan, alle botten, elk orgaan, alle spieren,....letterlijk alles.

Wat is Cranio Sacraal?

Oorsprong van Cranio Sacraal

Rond 1950 ontdekte men tijdens onderzoek dat de directe omgeving van de centrale zenuwbanen zelfstandig bewoog, los van de bloedsomloop en de ademhaling.De ritmische beweging deed denken aan de beweging tussen eb en vloed. Omdat alles in ons lichaam omgeven is door fascia, wordt die beweging doorgeven. Ook aan de buitenkant van ons lichaam is dit waarneembaar.Tot zover het technisch verhaal.
Verstoringen in die ritmische beweging kunnen zich tonen op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak.
Verstoringen ontstaan door bijvoorbeeld, verwondingen, verkeerde voeding, emotionele kwetsuren, medicijnen of andere chemicaliën, langdurige fysieke of psychische overbelasting, slecht functionerende organen en littekens. Een voorbeeld: als iemand valt op een moment dat hij toch al emotioneel belast is, is het lastiger voor het lichaam om te herstellen. De kwetsuur aan bijvoorbeeld de heup kan dan via de verbindende fascia uiteindelijk leiden tot onevenwicht in het hele bewegingsapparaat en daarmee beperkingen in het centraal zenuwstelsel veroorzaken. De ritmische beweging wordt dan minder, en dat heeft weer andere verstoringen tot gevolg.

Oorsprong van Cranio Sacraal

Wat houdt een Cranio behandeling in?

Wat we met Cranio doen is het systeem helpen om de ruimte in te nemen die hoort bij het mens zijn op alle lagen.Dat geeft de mens de mogelijkheid zijn volle potentieel in te nemen. Het lichaam is dan in balans en er is ontwikkeling mogelijk.
Een Cranio therapeut heeft geleerd de ritmische beweging te voelen en te volgen tot waar zich verstoringen (blokkades) bevinden.Door middel van zachte aanraking en soms een therapeutisch gesprek kan het lichaam op diep niveau ontspannen en kunnen blokkades opgeheven worden.
En tenslotte, De zachtheid van deze therapie maakt hem ook heel geschikt voor (huil) baby’s.

Hartelijke groet, Jet


Puur Jet’s Puur Cranio Sacraal kan worden uitgevoerd door: